Dzień z kuchnią
Dnia 5.02.2021 grupa BYSTRE SKRZATY rozmawiała na tematy związane z kuchnią (przygotowywaniem dań , pieczeniem, gotowaniem). Dzięki uprzejmości Pań Kucharek mieliśmy okazję zobaczyć wyposażenie przedszkolnej kuchni. Duże wrażenie zrobił na nas piekarnik, metalowy stół (na którym przygotowywane są dla nas miedzy innymi kanapki), garnki – nieoczywistych rozmiarów, jak również miejsce gdzie myte są ziemniaki. Najciekawszy okazał się ogromny kocioł, w którym gotowała się pyszna zupa grochowa a jej piękny zapach roznosił się po całym przedszkolu.
Po serdecznym przyjęciu nas przez Panie Kucharki, wróciliśmy do sali gdzie czekały na nas 2 zadania w kartach pracy:
1 – należało zaznaczyć właściwe nakrycie sztućców do stołu,
2 – po analizie składników, wkleić odpowiednią naklejkę sałatki.
Praca w ćwiczeniu to dla nas umiarkowane wyzwanie, dlatego na zajęciach postanowiliśmy przygotować słodki deser.
Do wykonania potrzebowaliśmy:
- wafli,
- bananów,
- masy kajmakowej,
- posypki,
- dobrego humoru.
Stolik został zdezynfekowany a my w tym czasie dokładnie umyliśmy dłonie. Tak gotowi do pracy ustaliliśmy kolejność naszych poczynań. Pierwszym Śmiałkiem, który miał za zadanie otworzyć wafle był Kuba W. Następnie czekała na nas niebezpieczna puszka z masą kajmakową, którą pod czujnym okiem prowadzącego udało się otworzyć dopiero Mikołajowi, który wykazał się dużą siłą rąk. Kolejnym krokiem było pokrojenie bananów w cienkie plastry. Do tego zadania używaliśmy prawdziwych noży (niektórzy po raz pierwszy). Dzięki naszej rozwadze i zdyscyplinowaniu podczas krojenia nie polała się krew. Gdy banany mieliśmy już pokrojone w plastry, zabraliśmy się do smarowania wafla. Praca szła nam sprawnie, dzięki umiejętności pracy w grupie potrafiliśmy w większości cierpliwie czekać na swoją kolej.
Degustacji masy jak również bananów dokonywaliśmy na bieżąco :) ale gotowy torcik bananowo kajmakowy postanowiliśmy, iż skosztujemy dopiero w domu.